Ελληνική οικονομία και τουρισμός

Η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ανάκαμψη και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μέσα στο 2018, σύμφωνα με αναλυτές αλλά και τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκεκριμένα προβλέπει ανάπτυξη κατά 1,9% για το 2018, και 2,3% για το 2019, ενώ για τον πληθωρισμό προβλέπει να εδραιωθεί στο 0,7% το 2018 και 1,3% το 2019.

Παράλληλα, ανοίγεται χώρος για σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα λόγω της βελτίωσης της εικόνας της, οι οποίες θα αποτελέσουν και εργαλείο περαιτέρω ανάπτυξης. Επίσης, η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται συνεχώς και έχει φτάσει σχεδόν το 20%. Συγκεκριμένα για το πρώτο τρίμηνο του 2018 υπήρξε μείωση της τάξεως του 0,7%.

Παρόλα αυτά, δε θα ήταν ρεαλιστικό σε καμία περίπτωση να πούμε ότι η Ελλάδα έχει βγει από την οικονομική κρίση. Οι αριθμοί βελτιώνονται, αλλά η ζωή και η καθημερινότητα πολλών Ελλήνων είναι ακόμα δυστυχώς δύσκολη. Και αυτό γιατί η ζημιά που είχε γίνει τα τελευταία χρόνια ήταν τεράστια, και συνεχίζεται με φόρους και περικοπές.

Η ανεργία μπορεί να έχει μειωθεί, αλλά είναι ακόμα σε υψηλό ποσοστό και πλήττει πολύ τους νέους. Οι καινούριες θέσεις εργασίας είναι προσωρινές ή μερικής απασχόλησης, ενώ πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο. Η φτώχεια και η οικονομική πίεση υπάρχει ακόμα στα λαϊκά στρώματα, απλά έχει ξεπεραστεί το αρχικό σοκ και πιθανώς οι πολίτες έχουν μάθει να κάνουν καλύτερη διαχείριση των χρημάτων τους.

Ποια η σχέση τουρισμού και της τρέχουσας κατάστασης της οικονομίας; Ο τουρισμός είναι απαραίτητος μοχλός για την ώθηση της οικονομίας, ειδικά για τη χώρα μας, την οποία επισκέπτονται εκατομμύρια τουρίστες το χρόνο. Επομένως, η κυβέρνηση θα πρέπει να προσπαθεί με κάθε τρόπο να τον προωθήσει.

Καθώς έχει ξεπεραστεί η αρχική πολύ άσχημη προβολή της χώρας τα πρώτα χρόνια της κρίσης, όπου παρουσιαζόταν μία εικόνα εξαθλίωσης και μίας χώρας που είναι έτοιμη να χρεοκοπήσει και να βγει από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο τουρισμός εμφανίζει αύξηση τα τελευταία χρόνια. Οι τουρίστες επηρεάζονται από τα δημοσιεύματα και βλέπουν ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα ασφαλής όπου μπορεί κάποιος να περάσει ονειρεμένες διακοπές.

Συγκεκριμένα για το 2018, είχαμε αύξηση 40% του τουρισμού σε σχέση με το 2015, και αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό σε ποσοστό 13,8% για το πρώτο τρίμηνο. Ο αριθμός των τουριστών ανήλθε σε 1,59 εκατομμύριο για την περίοδο αυτή και παρουσίασε ανάκαμψη κατά 12% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Έτσι, έχοντας πλέον μεγάλη ροή από τουρίστες, πολλές επενδύσεις γίνονται στο χώρο του τουρισμού, με ξενοδοχειακές μονάδες, καινούριες εμπορικές εγκαταστάσεις, και πολλά άλλα. Αλλά και σε μικρότερη κλίμακα ο τουρισμός ευνοεί μικρομεσαίους επιχειρηματίες που είναι ιδιοκτήτες δωματίων προς ενοικίαση, εστιατορίων, καφετεριών κτλ.

Συνοψίζοντας, ο τουρισμός είναι το μόνο πράγμα που μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι κάνει καλό στην οικονομία της χώρας.