Συμβουλές για να μη πέσετε θύμα απάτης/κλοπής όταν ταξιδεύετε

Όταν ταξιδεύουμε, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί τόσο στην προετοιμασία μας, όσο και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας, ώστε να κάνουμε τις καλύτερες επιλογές και να προστατευτούμε από περιττά έξοδα και από πιθανή εξαπάτησή μας με διάφορους τρόπους. Κανένας ταξιδιώτης δε θα ήθελε να βρεθεί σε μία ξένη χώρα χωρίς να του έχουν μείνει χρήματα, ή έχοντας χάσει τα προσωπικά του υπάρχοντα. Σε αυτό το άρθρο θα σας δώσουμε συμβουλές ώστε να μην εξαπατηθείτε στα ταξίδια σας.

Μην κάνετε μετατροπή χρημάτων στα αεροδρόμια. Είναι καλό να έχετε ήδη μετατρέψει από τη χώρα σας τα χρήματα σας στο νόμισμα που κυκλοφορεί στη χώρα που θα επισκεφθείτε και όχι στον προορισμό σας. Ο λόγος είναι ότι η ισοτιμία συναλλάγματος θα είναι πιο υψηλή, ειδικά στα αεροδρόμια, οπότε έτσι θα παρακρατηθεί ένα σημαντικό ποσοστό των χρημάτων σας, πόσο μάλλον αν σκοπεύετε να ανταλλάξετε πολλά χρήματα.

Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε την πιστωτική σας κάρτα. Ενώ είναι συνετό να πάρετε μαζί σας την πιστωτική σας κάρτα όταν ταξιδεύετε για παν ενδεχόμενο, δεν είναι καλή ιδέα να τη χρησιμοποιείτε στις συναλλαγές σας. Οι περισσότερες πιστωτικές κάρτες χρεώνουν με προμήθειες για τις συναλλαγές στο εξωτερικό, και έτσι θα σας κοστίζουν ακριβά. Προτιμήστε τα μετρητά λοιπόν, παρόλο που έχουν το ρίσκο της κλοπής.

Προσέξτε την απάτη με το ταξίμετρο. Μία κοινή απάτη στην οποία επιδίδονται ταξιτζήδες, ειδικά σε τρίτες χώρες, είναι να σας πουν ότι το ταξίμετρο τους έχει χαλάσει ή καταστραφεί και έτσι να σας χρεώσουν με πολύ μεγάλο κόστος. Γι’ αυτό και θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το ταξίμετρο δουλεύει κανονικά πριν μπείτε στο ταξί, και να αποχωρήσετε αμέσως αν σας πει ο οδηγός ότι έχει κάποια βλάβη, ή ότι είναι πιο φτηνά χωρίς ταξίμετρο.

Προσέξτε την απάτη με το κλειστό ξενοδοχείο. Μία άλλη κοινή απάτη των οδηγών ταξί είναι να σας ενημερώνουν δήθεν ότι το ξενοδοχείο στο οποίο θέλετε να πάτε έχει κλείσει, ή είναι γεμάτο. Έτσι, σας πηγαίνουν σε ένα πιο ακριβό ξενοδοχείο, λαμβάνουν μία καλή αμοιβή από το ξενοδοχείο και εσείς πληρώνετε ακριβότερη διαμονή. Αν σας τύχει κάτι τέτοιο, πείτε στον οδηγό ότι έχετε κάνει κράτηση και επιμείνετε να σας πάει στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο που του είπατε αρχικά. Επίσης, καλέστε τηλεφωνικά το ξενοδοχείο πριν μπείτε στο ταξί για να βεβαιωθείτε ότι είναι ανοιχτό.

Έχετε τα μάτια σας ανοιχτά. Προσέξτε πολύ σε ανθρώπους που σας πλησιάζουν, όπως πλανόδιους και ζητιάνους, που μπορεί να σας αποσπάσουν την προσοχή και να σας κλέψουν χωρίς να το καταλάβετε. Η κλοπή μπορεί να γίνει σε πολλά μέρη: στο δρόμο όταν περπατάτε, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στο σουπερμάρκετ, ή σε ένα μέρος που κάθεστε για καφέ ή φαγητό. Μην έχετε εκτεθειμένα λοιπόν τα υπάρχοντά σας, όπως το κινητό σας τηλέφωνο, και πάντα έχετε το νου σας την τσάντα σας.

Μην απομακρύνεστε σε άγνωστα μέρη. Τέλος, σε μέρη που δεν είναι τόσο ασφαλή, προσέξτε να κυκλοφορείτε σε κεντρικούς δρόμους και αποφύγετε τα πιο απόμερα μέρη. Ειδικά τη νύχτα, μην περπατήσετε και προτιμήστε να πάρετε ταξί για να επιστρέψετε στον τόπο διαμονής σας.