Τα 10 καλύτερα tips για να ταξιδέψετε οικονομικά

Στις εποχές που ζούμε, τα ταξίδια για πολλούς θεωρούνται πολυτέλεια, αν όχι απαγορευτικά, λόγω του μεγάλου κόστους που απαιτούν. Είναι δυνατόν όμως να ταξιδέψετε οικονομικά χωρίς πολλά έξοδα; Αναφέραμε σε κάποια άλλα άρθρα μας κάποιους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει αυτό, και σε αυτό θα συνοψίσουμε όλες τις κινήσεις τις οποίες μπορείτε να κάνετε:

Κάνετε ένα πλάνο. Αρχικά είναι σημαντικό να κάνετε ένα πλάνο σχετικά με το ταξίδι σας και τα οικονομικά σας. Υπολογίστε όλα τα πιθανά έξοδά σας πριν κάνετε το ταξίδι, και μην πάρετε εσπευσμένες αποφάσεις όταν θα είστε στον προορισμό σας, γιατί μπορεί να αποδειχθούν λανθασμένες.

Επιλέξτε φθηνούς προορισμούς. Μην κολλάτε μόνο σε δημοφιλείς προορισμούς και γκλαμουράτα τουριστικά θέρετρα, όπως το Ντουμπάι και το Μπαλί. Υπάρχουν εξίσου όμορφοι και παραδεισένιοι προορισμοί όπου το κόστος ζωής είναι πολύ φθηνότερο, όπως η Ταϊλάνδη, η Νότια Αφρική, το Μαρόκο και το Βιετνάμ.

Ταξιδέψτε σε οικονομικά συμφέρουσα περίοδο. Σκεφτείτε να ταξιδέψετε σε off-season περίοδο, δηλαδή από το Νοέμβριο έως το Μάρτιο. Θα βρείτε φθηνότερα εισιτήρια, διαμονές, εισόδους σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και πολλά άλλα. Επιπλέον, δε θα χρειαστεί να περιμένετε σε πολλές ουρές με πολύ κόσμο.

Κλείστε από νωρίς εισιτήρια. Θα εκπλαγείτε πόσο φθηνότερα είναι τα εισιτήρια, κυρίως τα αεροπορικά, αν τα κλείσετε εκ των προτέρων. Προσπαθήστελοιπόν να τα κλείσετε μήνες πριν, και προτιμήστε καθημερινές μέρες στα μέσα της εβδομάδας, που είναι πιο φθηνά από Σαββατοκύριακα.

Μην ταξιδέψετε απαραίτητα με αεροπλάνο. Εφόσον δεν σκοπεύετε να πάτε σε πολύ μακρινό προορισμό, υπάρχουν φθηνές εναλλακτικές επιλογές εκτός από το αεροπλάνο. Μπορείτε να πάτε με τρένο ή λεωφορείο για παράδειγμα. Για την Ευρώπη υπάρχει το Interrail, το οποίο είναι πολύ οικονομικό και εξυπηρετεί 30 χώρες, με νυχτερινά τρένα που σας γλιτώνουν τη διαμονή. Μία άλλη ιδέα είναι φυσικά και το οτοστόπ, στο οποίο αρκετές χώρες της Ευρώπης είναι φιλικές.

Επιλέξτε φθηνή διαμονή. Μη βιαστείτε να κλείσετε δωμάτιο σε κάποιο ακριβό ξενοδοχείο και σκεφτείτε άλλες λύσεις. Ψάξτε για φθηνά hostels, ή κάνετε couchsurfing μέσω πλατφόρμας όπως το Airbnb και μείνετε σε κάποιο διαμέρισμα. Ακόμα πιο οικονομικά θα σας βγει το camping ή να νοικιάσετε ένα βαν στο οποίο θα κοιμάστε και μέσα.

Μετακινηθείτε με δημόσια μέσα μεταφοράς. Αποφύγετε τα ταξί πάση θυσία και επιλέξτε λεωφορεία, τραμ και μετρό που γενικά είναι παντού φθηνά. Επίσης, προσπαθήσετε να περπατήσετε όσες περισσότερες αποστάσεις είναι δυνατόν.

Αποφύγετε το ακριβό φαγητό. Δυστυχώς, αν θέλετε οικονομικές διακοπές, θα πρέπει να στερηθείτε τα ακριβά εστιατόρια και να τρώτε πιο λιτά. Αν έχετε τη δυνατότητα πηγαίνετε σε σουπερμάρκετ και μαγειρέψτε μόνοι σας, ή αλλιώς ψάξτε για πιο φθηνό φαγητό, όπως street food σε καντίνες και φαγάδικα κάθε λογής.

Μην μετατρέψετε συνάλλαγμα σε αεροδρόμια. Ποτέ μην κάνετε το λάθος να μετατρέψετε τα χρήματά σας στο νόμισμα της χώρας που επισκέπτεστε, όταν φτάσετε στο αεροδρόμιο. Οι προμήθειες θα είναι πολύ πιο μεγάλες από ότι εάν έχετε ήδη ανταλλάξει τα χρήματά σας από τη χώρα σας.

Προτιμήστε τα μετρητά χρήματα. Καλό θα ήταν τα έξοδά σας να τα πληρώνετε με μετρητά χρήματα και όχι πιστωτική κάρτα, καθώς πιθανότατα θα χρεωθείτε έξτρα προμήθειες για χώρες του εξωτερικού, εκτός εάν έχετε ειδική πιστωτική κάρτα που συμφέρει για ταξίδια.

Αυτοί λοιπόν είναι οι καλύτεροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα και να κάνετε ένα φθηνό ταξίδι, είτε κοντινό είτε και μακρινό. Πιθανώς να μην είχατε σκεφθεί κάποιους από αυτούς, οπότε μελετήστε ποιοι ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες σας. Μη φοβηθείτε να βγείτε από τη ζώνη άνεσης σας και να κάνετε κάτι καινούριο, αφού πέρα από το οικονομικό, θα δείτε ότι οι διακοπές σας θα γίνουν ακόμα πιο περιπετειώδεις!