Τι πρέπει να γνωρίζετε αν θέλετε να παρακολουθήσετε από κοντά έναν αγώνα ποδοσφαίρου στην Ελλάδα

Το κείμενο αυτό απευθύνεται κυρίως σε ημεδαπούς και αλλοδαπούς τουρίστες που δεν έχουν εμπειρία από το ελληνικό ποδόσφαιρο και τα γήπεδα, και επιθυμούν να συνδυάσουν την επίσκεψή τους σε ένα μέρος με τη ζωντανή παρακολούθηση ενός αγώνα ποδοσφαίρου. Εδώ θα παρουσιάσουμε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις ομάδες, τα γήπεδα, τα ματς και θέματα ασφαλείας.

Το ελληνικό πρωτάθλημα δυστυχώς έχει αποκτήσει κακή φήμη λόγω της βίας, των επεισοδίων και της ελαττωματικής και μη δίκαιης διεξαγωγής του σε κάποιες περιπτώσεις. Παρόλα αυτά, αυτό δε θα έπρεπε να σας αποθαρρύνει από το επισκεφθείτε ένα γήπεδο για να παρακολουθήσετε έναν αγώνα, καθώς σε μια φυσιολογική ημέρα μπορεί να κυλήσει πολύ ευχάριστα η ώρα σας. Μπορείτε επίσης να ποντάρετε σε ορισμένες από των πιο γνωστών ελληνικών ιστότοπων στοιχημάτων που προσφέρει κωδικούς μπόνους, όπως bet-kodikos-bonus.com.

Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα δεν έχει βέβαια την ποιότητα που έχει σε άλλες πιο προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά υπάρχουν καλοί παίχτες ικανοί να προσφέρουν ένα δυνατό αγώνα με σασπένς και θέαμα. Οι τέσσερις μεγαλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος είναι ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ. Πολλές από τις πιο μεγάλες επαρχιακές πόλεις επίσης διαθέτουν ομάδες που βρίσκονται στην Α’ Εθνική, που είναι η πρώτη κατηγορία, με τους κατά κανόνα καλύτερους αγώνες.

Το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο γήπεδο της Ελλάδας που αξίζει κανείς να επισκεφθεί είναι το Στάδιο “Γιώργος Καραϊσκάκης” στον Πειραιά, που είναι και η έδρα του Ολυμπιακού. Πολύ όμορφο γήπεδο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, ανακαινισμένο από το 2004 και με χωρητικότητα 33.115 θεατών. Επίσης, ένα άλλο ωραίο πιο μικρό γήπεδο είναι αυτό της ομάδας της Ξάνθης(Skoda Ξάνθη Αρένα), που χτίστηκε επίσης το 2004 και χωράει 7.244 θεατές.

Αν θέλετε να περάσετε μία ήρεμη Κυριακή στο γήπεδο, χωρίς εντάσεις και επεισόδια, θα ήταν καλό να αποφύγετε τα ντέρμπι μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων ομάδων που αναφέραμε, και να επιλέξετε έναν αγώνα μεταξύ άλλων ομάδων, ή μεταξύ μίας μεγάλης ομάδας και μίας πιο μικρής. Δυστυχώς, είναι σύνηθες φαινόμενο τα επεισόδια μεταξύ χούλιγκαν των τεσσάρων μεγάλων ομάδων, που γίνονται μάλιστα και εκτός γηπέδου, πριν ή μετά από τους αγώνες.

Εφόσον βέβαια επιθυμείτε να παρακολουθήσετε κάποιο δυνατό ντέρμπι, μπορείτε να το επιχειρήσετε και να πάτε σε αγώνα μεταξύ μεγάλων ομάδων, αρκεί να μείνετε όσο πιο μακριά γίνεται από τις φασαρίες. Να περιμένετε όμως έντονη ατμόσφαιρα, πιθανώς ρίψη φωτοβολίδων και αντικειμένων στον αγωνιστικό χώρο, συνθήματα με βωμολοχίες και πιθανές διακοπές κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Αν όμως νιώθετε ότι σας ενοχλεί η συγκεκριμένη κατάσταση, τότε μη ρισκάρετε να πάτε και προτιμήστε έναν πιο ήρεμο αγώνα. Το γήπεδο με τα περισσότερα επεισόδια και τους θερμότερους οπαδούς είναι αυτό της Τούμπας στη Θεσσαλονίκη, που ανήκει η έδρα του ΠΑΟΚ. Μία καλή ιδέα επίσης αν είστε στην Αθήνα, είναι να πάτε σε κάποιο αγώνα του Πανιωνίου στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης, ή του Ατρόμητου στο γήπεδο του Περιστερίου.

Τέλος, ενημερωθείτε για τους αγώνες που δίνουν οι ελληνικές ομάδες με ξένες ομάδες στα πλαίσια του UEFA Champions League και UEFA Europa League, αλλά και τους αγώνες της Εθνικής Ελλάδος, καθώς σε αυτούς τους αγώνες μπορείτε να δείτε μία άλλη ατμόσφαιρα με θέαμα από ποιοτικές ευρωπαϊκές και άλλες ομάδες.